Relatietherapie Amsterdam – Marga van Rijen

Relatietherapie Amsterdam - Marga van Rijen

Interview met Relatietherapie Amsterdam – Marga van Rijen


1) Waar zit je praktijk?
Mijn praktijk zit in het centrum van Amsterdam, gelegen aan het Molenpad nummer 15b, tussen de Prinsengracht en Keizersgracht, vlakbij de Leidsestraat. Ik werk hier samen met psychotherapeuten, psychologen en een loopbaancoach.

Relatietherapie Amsterdam
Molenpad 15b
1016GL Amsterdam

2) Wat vind je het fijnste aan het geven van relatietherapie?
In mijn leven ben ik telkens mensen tegengekomen die me verder hebben geholpen, die mij dingen hebben geleerd, tips hebben gegeven, die vertrouwen in mij hadden en hebben om met mij samen te werken. Daar ben ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

3) Waarom ben je therapeut geworden?
Ik vind het bijzonder om mensen te ondersteunen bij het vormgeven van relaties als bron van plezier en steun in plaats van bron van stress. Het is belangrijk voor het welbevinden, geluk en gezondheid van mensen dat relaties harmonieus verlopen. Het heeft bij mij wel even geduurd voor ik het werk vond dat het beste bij me past. Maar uiteindelijk komt datgene wat ik wil, wat ik kan en wie ik ben het beste samen in mijn rol als relatie- en gezinstherapeut.

4) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
In mijn praktijk werk ik met stellen in hetero- en homoseksuele relaties en met verschillende culturele achtergronden. De gezinsvormen zijn ook heel verschillend. Elke relatie is weer anders en heeft zijn eigen kenmerken. Ik vind het interessant om met deze diversiteit aan relaties te werken. Als mensen mij teruggeven dat de therapie de moeite waard was en er een positieve doorbraak was voor de situatie waarin zij zaten, dan ben ik tevreden.


Specialisaties


Jouw leven

1) Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
Gisteren was dat fietsen over de hei en door de bossen. Alles zag wit van de rijp. Heel mooi. Verder wat klusjes gedaan. Ik kan ook blij worden als ik mijn to-do-lijstje heb afgevinkt.

2) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?
Over 5 jaar werk ik hopelijk nog steeds als relatie- en gezinstherapeut. Over 10 jaar hoop ik nog gezond te zijn en er op de een of andere manier nog toe te doen. Ik hoop open te blijven staan voor de mogelijkheden die het leven mij biedt.

3) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?
Een paar keer per week ben ik ’s ochtends in de sportschool te vinden waar ik samen met een aantal mensen fit probeer te blijven. Ik hou verder van zwemmen in een buitenbad of in zee. Tijdens de vakantie maak ik het liefst met mijn partner lange fietstochten door Europa. Ik lees graag en hou er van om naar de film te gaan of naar theater.

4)Waar word je blij van?
Van mijn partner, van overig goed gezelschap en van veel buiten zijn. Daarnaast vind ik het heel prettig als ik mijn leven niet te veel volprop.

5) Heb je een partner en/of gezin?
Ja, we hadden al een korte relatie toen we net twintig waren maar dat ging over. Op latere leeftijd zijn we elkaar weer tegen gekomen en kregen al snel weer een relatie. Zelf heb ik geen kinderen maar mijn partner heeft een dochter en ik kan goed met haar opschieten. Op relatiegebied heb ik het nodige meegemaakt en dat heeft me steeds meer de kostbaarheid van hechte relaties doen beseffen.

6) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?
Ja, natuurlijk want iedere therapeut is verplicht zelf ook in therapie te gaan. Het is belangrijk zelf te ervaren hoe indringend bepaalde vragen kunnen zijn, te voelen wat het soort vragen is dat je verder helpt of niet, of je je gehoord voelt of niet. Ik ben ook eerder toen ik 19 jaar oud was en net op eigen benen stond in therapie gegaan. Ik had steun nodig en de therapeut deed haar best, maar ik voelde me door haar bekritiseerd dus dat hielp niet echt.

Latere therapie heeft me geleerd om mijn eigen weg te volgen, ook om beter mijn grenzen aan te geven en meer van anderen te begrijpen. Met mijn huidige partner heb ik een aantal jaren geleden de training “Hou me vast” voor therapeuten en hun partner gevolgd. Dat hielp ons beiden om elkaar nog beter te begrijpen.

7) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?
Ik heb al verschillende beroepen uitgeoefend: van maatschappelijk werkster, docent economie tot ouderbegeleider en gedragswetenschapper in een jeugdzorgorganisatie. Ik hou het bij dit beroep, dat past me als een handschoen.


Inspiratie

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?
Dat wisselt nogal, er zijn zoveel bijzondere mensen die ik inspirerend vind, ik leer van mijn cliënten, van de mensen om mij heen. Op mijn vakgebied vind ik nu Esther Perel een Belgische psychotherapeut en seksuoloog van belang. Ze is slim en weet relaties en de liefde op allerlei niveaus aan elkaar te verbinden. Er staan een paar TED-ex lezingen van haar over ontrouw en over seksualiteit in langer durende relaties op You Tube die ik iedereen aan kan raden.

2) Jouw favoriete boek en waarom?
“Leven en Lot” van Vasili Grossman. Verboden onder het Sovjetbewind maar gelukkig bewaard gebleven. Het gaat over de tweede wereldoorlog in Rusland. Het is meesterlijk geschreven en ontroert door de beschrijving van menselijke goedheid tussen alle gruwelen.

3) Jouw favoriete film en waarom?
Ik kan niet éen film noemen, ik hou van documentaires, en van films die over menselijke relaties gaan en meestal in het type Filmhuisfilm. Aan cliënten die er prijs op stellen, stuur ik vaak filmpjes die mogelijk helpend voor hen zijn, b.v. van Alain de Botton en The School of Life.

4) Jouw favoriete spreuk / quote.
Laat ik degene noemen die ik vaak tijdens mijn therapie gebruik. Het citaat is van Viktor Frankl: “Tussen een gebeurtenis en je reactie is een ruimte en in die ruimte ligt je kracht om een reactie te kiezen. Je reactie bepaalt je groei en mate van vrijheid.”

5) Wat is jouw missie?
Harmonieuze gelijkwaardige relaties zijn denk ik bronnen voor een geweldloze samenleving. Daaraan wil ik graag een bijdrage leveren.

6) Wat zijn jouw boekentips?
Ik las onlangs “Ik zie u graag” van Lieven Migerode. Een bijzonder boek over de liefde en vooral goed geschreven. Verder raad ik: “Hou me vast” van Sue Johnson aan. Het verschaft heel herkenbaar inzicht in de relatiedynamiek waarin stellen terecht kunnen komen en biedt stof voor zeven indringende relatiegesprekken die je thuis kunt voeren. Verder ook het Werkboek van EFT, dat je onafhankelijk van elkaar kunt doorwerken, ieder in eigen tempo en naar behoefte.

7) Wat is jouw (super)kracht?
Mensen omschrijven mij als goed luisterend, rustig en bedachtzaam. Verder krijg ik terug dat ik, door de wijze waarop ik mijn vragen stel, een scherp oog heb voor wat er in de relatie aan de hand is. Een juiste gezamenlijke beoordeling van de problematiek vind ik een voorwaarde voor een goede therapie. Nog belangrijker vind ik het om me te richten op de oplossingen die mensen zelf aandragen. Ook vinden mensen mijn nuchtere en praktische kant fijn. Als het nodig is neem ik wat meer regie in de behandeling. Bij relatie- en gezinstherapie doe ik dat wat meer dan bij de individuele therapie.

8) Wat is jouw tip om je gelukkig te voelen?
Zoiets als de ultieme tip bestaat niet maar vooruit, ik zou in ieder geval zeggen: “Spreek tegen jezelf als tegen iemand van wie je houdt”.

9) Wat is jouw relatietip van de week?
“Voel je een verwijt opkomen, maak er een wens van en spreek die uit.”

Relatietherapie Amsterdam - Marga van Rijen


Heb je een vraag aan Marga of wil je een afspraak met haar maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op haar website uit.

contactMeer relatietips, verhalen en interviews >>