Relatietherapie Helmond – Helmi van de Moosdijk

Relatietherapie Helmond - Helmi van de Moosdijk

Interview met Relatietherapie Helmond – Helmi van de Moosdijk


1) Waar zit je praktijk?
Mijn praktijk vind je in Lierop aan de Balisboom 24.

Relatietherapie Helmond
Balisboom 24
5715 BZ Lierop

2) Waarom ben je therapeut geworden?
Ik merkte dat mensen hun verhaal heel gemakkelijk bij mij kwijt konden en ik had geen methoden en technieken beschikbaar om er verder iets mee te doen. Daarnaast ben ik van nature oprecht geïnteresseerd in wat mensen remt en beweegt en daardoor kwamen er vaak op een gemakkelijke manier toch diepgaande gesprekken op gang. Dit gaf mij zoveel voldoening dat ik er graag mijn werk van wilde gaan maken.

Tijdens de opleiding tot integratief therapeut aan de Ned. Academie voor Psychotherapie in Amsterdam kwam er een flink bewustwordingsproces op gang in mijzelf en dat bleek de sleutel tot de therapeut in wording en door de steeds verdere verfijning en ontwikkeling heeft het me gemaakt tot wie ik nu ben als mens en als therapeut.

3) Welke gebeurtenis in je (werkende) leven is belangrijk voor je geweest?
Er zijn een aantal ervaringen in het leven die me hebben gevormd, te beginnen met een pestverleden op de basisschool. Ik voelde me altijd anders, op een of andere manier er niet bij horen en pas veel later ontdekte ik dat waarschijnlijk mijn hoog gevoeligheid destijds heeft geleid tot mijn teruggetrokken gedrag.

Daarna kreeg ik op jonge leeftijd een relatie en ben ik jong moeder geworden. Pas richting mijn 30e levensjaar kwam mijn echte persoonlijke en innerlijke groei op gang. Mijn relatie heeft het hierdoor niet gered met heel veel gevolgen van dien. Als ervaringsdeskundige op dat gebied ben ik me gaan specialiseren in partnerrelatietherapie.

4) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
Het fijnste vind ik als ik voel dat mensen zich voldoende emotioneel veilig voelen om hun kwetsbaarheden te delen. Therapie komt pas in werking als je de kern van wat er is weet te raken. In het kijken naar wat er is zit geen enkel oordeel en in de openheid die dan ontstaat kan je als therapeut je hand uitreiken om iemand een tijdje te begeleiden. Op al die wegen ben ik al heel veel menselijkheid tegengekomen, niets is mij vreemd.

De hulpvraag die je hebt is een deel van jou, het is niet wie je bent. Als je goed gezien en gehoord wordt in wie je werkelijk bent dan merk je ook dat de therapeut jou probleem niet oplost maar dat je geholpen wordt om zelf de hulpvraag op te pakken, aan te kijken en door te werken in jou eigen tempo op een manier die bij jou past. Het is ook fijn om weer los te laten als iemand weer voldoende vertrouwen heeft in eigen kunnen en houvast heeft gevonden in zichzelf waardoor de volgende stappen weer op eigen kracht kunnen worden gemaakt.


Specialisaties

Zie mijn profiel op relatietherapeuten.net


Jouw leven

1) Heb je een partner en/of gezin?
Ja, mijn partner en ik zijn beiden gescheiden in het verleden. We vormden een gezinsfusie mijn met dochter en zoon en zijn dochter. Inmiddels zijn de oudsten volwassen en uitwonend en staat de jongste ook op uitvliegen.

2) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?
In een volgend leven word ik verloskundige, dat wilde ik in dit leven ook al graag maar ik durfde destijds niet op kamers te gaan wonen.

3) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?
Ja, tijdens de opleiding krijg je te maken met een intensief proces aan leertherapie en komen onverwerkte delen (zowel oud als recent) in beeld en volgt de verwerking ervan. Er is best wat therapie nodig zodat je je eigen stuk goed in beeld hebt en je daarvan bewust bent. Dit voorkomt dat je later in het vak je onbewuste onverwerkte stukken gaat projecteren op de cliënt. Tijdens leertherapie zie je verschillende therapeuten en maak je kennis met verschillende werkwijzen.


Inspiratie

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?
Een grote inspiratiebron voor mij is Mia Leijssen (psychotherapeute en hoogleraar aan de K.U. in Leuven).
Haar boeken staan vooraan in de kast en vooral het boek Tijd voor de Ziel. Daarin gaat ze op zoek naar de diepste waarden die een mens koestert.

2) Wat zijn jouw (andere) boekentips?
Onze Liefde – Ingeborg Bosch
Laat me niet los – Sue Johnson
Liefdesbang – Hannah Cuppen

3) Jouw favoriete film en waarom?
Dat is ‘The Hours’, deze film die over relaties gaat, zowel de ouder/kind relatie, partnerrelatie als de relatie die je met jezelf hebt, dringt door tot in de diepste vezels van je zijn.

4) Jouw favoriete spreuk / quote.
Dat is een energetische namelijk: Alles raakt alles altijd overal aan….

Relatietherapie Helmond - Helmi van de Moosdijk


Heb je een vraag aan Helmi of wil je een afspraak met haar maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op haar website uit.

contactMeer relatietips, verhalen en interviews >>