Relatietherapie IJsselstein – Jeannette Smole

Relatietherapie IJsselstein - Jeannette Smole

Interview met Relatietherapie IJsselstein – Jeannette Smole


1) Waar zit je praktijk?
In IJsselstein (Ut), in een woonhuis met twee praktijken. Aan de ene kant van het pand mijn praktijk en het woongedeelte, aan de andere kant de dierenkliniek van mijn man. We eten graag samen maar voor de rest van de dag zijn we elk in onze eigen praktijkruimte bezig.

Relatietherapie IJsselstein
Achtersloot 19
3401 NR IJsselstein

2) Waarom ben je therapeut geworden?
Mensen hebben mij al als jong kind geïntrigeerd. Wat ze doen, hoe ze het doen en waarom. Psychologie is dan de beste manier om die natuurlijke interesse te verdiepen. En als je interesse en verdiept psychologisch inzicht vakmatig in praktijk wil brengen, word je vanzelf therapeut. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad.

3) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
Bij mensen een proces in gang zetten waardoor er beweging ontstaat, zodat er iets kan stromen. Het gaat er mij steeds om bij cliënten de toegesloten bron vrij te maken. Vandaaruit gaat hun eigen helend vermogen het overnemen.

4) Wat is je meest opmerkelijke ervaring als therapeut?
De eerste keer dat een cliënt tegen mij het verlangen uitsprak om zich het leven te benemen. Ik heb toen ervaren dat het zelfs in die situatie mogelijk is de ander naar een punt te leiden van waaruit een ruimer perspectief zichtbaar wordt. Vandaaruit ontstaan kansen die een ander leven mogelijk maken. Dat is waar het om gaat.
Verreweg de meeste mensen willen in zo’n situatie niet dood. Ze kunnen alleen dit leven niet meer aan. Als zij anders met de omstandigheden om leren gaan, komt ook de levenswil weer terug.


Relatieproblemen

Zie mijn profiel op relatietherapeuten.net


Jouw leven

1) Heb je een partner en/of gezin?
Ik ben nog altijd samen met de liefde uit mijn studententijd. Dat is toen een intuïtieve keus geweest die heel goed is gebleken. Samen hebben wij twee kinderen.

2) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?
Ik heb behoefte aan intensieve ervaringen. Die vind ik in de uitwisseling met anderen, met mijn partner, mijn kinderen en vrienden. In dat opzicht is mijn werk met cliënten tegelijkertijd ook mijn hobby. Ik ben dankbaar dat dit bij mijn leven hoort.

Op een heel andere manier is de confrontatie met kunst, maar ook met de natuur in de bergen en aan zee steeds weer een ervaring die voor mij nieuwe vensters opent.

3) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?
Journalist en correspondent. Daarin combineer je taal, communicatie en ontmoeting. En alle drie zijn belangrijk voor mij.

4) Waar word je blij van?
Als ik de geur ruik van pas gemaaid gras word ik altijd blij.

5) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?
Op dit moment kan en wil ik me mijn leven zonder therapeutische contacten met cliënten niet voorstellen. Ook heb ik ondervonden dat vrijwel alles wat ik me ooit over mijn toekomst heb voorgesteld anders uitpakt dan ik dacht.

Het gaat erom hier en nu de dingen te doen waar ik goed in ben, dat is wat het leven mij geleerd heeft.

6) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?
In mijn opleiding heb ik veel leertherapie gehad. Daarin heb ik steeds opnieuw ervaren dat een kleine verandering in je perspectief een heel grote impact kan hebben. Als je blik verandert op de dingen waar je tegenaan loopt, veranderen die dingen ook.

Samen met een therapeut is het makkelijker, sneller en effectiever die verandering te realiseren dan alleen. ‘Rewriting your personal history’. De feiten blijven de feiten maar de impact verandert in positieve zin.

Enkele keren per jaar heb ik professionele supervisie van een therapeut die ik bijzonder hoogacht. Het is of ik elke keer een hek passeer en in een nieuw stuk land mijn weg kan vervolgen.


Inspiratie

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?
Sigmund Freud. In zijn lange leven is hij een uiterst betrokken en briljant therapeut geweest. Hij is tegelijkertijd als geen ander in staat gebleken een baanbrekend wetenschapper te zijn. Het een heeft niet te lijden gehad onder het ander. Een unieke begaafdheid.

Bovendien is Freud als therapeut èn als wetenschapper steeds zijn eigen ideeën blijven toetsen. Wanneer hij dat nodig vond, heeft hij ze ook openlijk herzien. Dat is ongebruikelijk ruimdenkend. Een grote geest die ik bewonder en die mij steeds inspireert.

2) Jouw favoriete boek en waarom?
Dostojewski is mijn favoriete schrijver en van zijn boeken treft Demonen (ook wel vertaald als Boze geesten) mij het meest. Geen schrijver van literatuur is zo diep doorgedrongen in de complexiteit van de menselijke geest als hij. En geen schrijver heeft dat zo aan zijn lezers kunnen overbrengen in boeken die èn spannend èn diepgaand zijn.

3) Jouw favoriete film en waarom?
Ik houd van allerlei soorten films. Actie, arthouse, romantische drama’s. Voorwaarde is wel dat er iets gebeurt wat bij mij op de een of andere manier gedachten over het leven triggert.

4) Jouw favoriete spreuk / quote.
“Als ik er niet voor mijzelf ben, wie dan wel?
En als ik er alleen voor mijzelf ben, wie ben ik?
En zo niet nu, wanneer dan?”

Daar zit voor mij alles in. Een spreuk van meer dan 2000 jaar oud.

5) Wat is jouw missie?
Open blijven staan voor nieuwe inzichten en erop vertrouwen dat dat wat ik niet weet zich dan ontvouwt.

6) Wat is jouw superkracht?
Mijn oneindige interesse in mensen en mijn positieve blik. Bij problemen ga ik uit van mogelijkheden. Er hoeft maar iets in positieve zin te verschuiven en ik mobiliseer de krachten om die beweging groter te maken.

Relatietherapie IJsselstein - Jeannette Smole


Heb je een vraag aan Jeannette of wil je een afspraak met haar maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op haar website uit.

contactMeer relatietips, verhalen en interviews >>