Relatietherapie Maastricht – Monique Rosier

Relatietherapie Maastricht - Monique Rosier

Interview met Relatietherapie Maastricht – Monique Rosier


1) Waar zit je praktijk?
Mijn praktijk is gevestigd in het mooie stadsdeel Wyck in Maastricht.

Relatietherapie Maastricht
Mosalunet 24
6221 jm Maastricht

Gemakkelijk bereikbaar via openbaar vervoer en met voldoende parkeerplaats in de straat. Ik werk aan huis en dat wordt door de meeste mensen als prettig ervaren. Sessies via skype of telefoon is ook mogelijk, hoewel ik er duidelijk de voorkeur aan geef om elkaar “life” te zien. Voor mensen die verderop in het land wonen, maar ook voor cliënten in het buitenland.

Omdat er in Maastricht heel wat nationaliteiten wonen, werk ik ook in het Engels. Werken met verschillende nationaliteiten en de diverse culturen maakt mijn werk voor mij extra interessant. Graag wil ik mensen zoveel mogelijk faciliteren om aan zichzelf te werken of aan hun relatie. Vandaar dat ik ook in de avonduren beschikbaar ben.

2) Waarom ben je therapeut geworden?
Ik weet niet of je iets wordt, ik denk dat je iets bent en dat je dat als kind al in je hebt. Dat je de rest van je leven bezig bent om je talenten te verfijnen, je technieken te verbeteren en zelf te blijven groeien.

3) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
Het allerfijnst is het als mensen tevreden de deur uitgaan. Als ze weer hun ‘ster’ durven volgen, als ze bereid zijn om diep te gaan en hun kelder en zolder durven te onderzoeken en op te ruimen wat niet meer dient. Fijn om aan het eind van een traject afscheid te nemen van elkaar en mensen nog even na te kijken als ze de deur uit gaan en weer op pad gaan met vernieuwde energie en vertrouwen.

4) Wat is je meest opmerkelijke ervaring als therapeut?
De situatie van een echtpaar dat met overspel te maken heeft gehad. Ze hebben alles tot op de bodem uitgeplozen en bleven begripvol op zoek naar elkaar. Het was niet eenvoudig en er is veel pijn en onzekerheid geweest. Aan het eind van het traject spraken ze uit dat dit hun relatie verdiept heeft en nu beter in staat zijn met elkaar te communiceren en te waarderen.


Relatieproblemen

Zie mijn profiel op relatietherapeuten.net


Jouw leven

1) Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
Vandaag ben ik om 06.45 uur naar de roeiclub gegaan en heb samen met mijn roeimaatje de skiff in het water gelegd. Het water was prachtig rustig. Genieten van de opkomende roze zon, de slierten mist boven het water, de zwanen, de aalscholvers, een enkele visser en dan in alle rust luisteren naar de riem die over het rimpelende water een mooi geluid maakte, ontdekken dat ik zo kalm in de boot zat dat ik ook kon ‘tekenen’ met mijn riem. Voor een ontspannen ZEN-gevoel of Flow hoef je niet ver te gaan.

En daarna kon ik heel ontspannen en gefocussed aan het werk. Een heerlijk begin van de dag.

2) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd kook ik graag voor vrienden en familie, lang tafelen, fijne gesprekken. Geniet ik heel erg van het roeien op de Maas, soms in een skiff, soms in gestuurde boten. Daarnaast is het heerlijk om te lezen of naar een museum te gaan. Op die manier voed ik mijn denken, of de vrijheid in het kijken en denken. Vrijheid in denken is voor mij erg belangrijk. Met regelmaat je perspectief eens onderzoeken is heel gezond.

3) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?
Poeh, dat vind ik een lastige vraag. Nooit echt over nagedacht. Ik denk dat ik op mijn plek ben in het werk dat ik doe.

4)Waar word je blij van?
Ik word erg blij van mijn kinderen. En ook heel erg van mijn partner als hij met zijn muziek bezig is. Passie inspireert me. Dat kan zijn van iemand die jaren naar dezelfde plek op vakantie gaat en bevlogen kan vertellen over wat er steeds weer ontdekt wordt of de passie van mijn vader voor het schilderen. Steeds weer jezelf naar voren laten kijken, stilstaan bij wat er in je omgaat en goed onthouden dat er altijd licht aan het eind van een tunnel komt.

5) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?
Over vijf jaar doe ik nog steeds wat ik doe, ik houd van mijn werk. Over 10 jaar ook nog. Dit is werk dat mooier en mooier wordt naarmate mijn ervaring en leeftijd toeneemt.

6) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?
Zeker ben ik wel eens in therapie geweest. En dat doe ik nog met enige regelmaat om ervoor te zorgen dat ik zuiver blijf werken. Het is voor mij altijd erg helend en verhelderend om door een ander de spiegel voorgehouden te krijgen. Het helpt mij om stappen te zetten of juist stil te staan en te accepteren dat sommigen dingen in het leven niet te veranderen zijn, maar wel de manier waarop ik ernaar kijk of ermee omga. En zo gebeurt dat ook tijdens de intervisie en supervisie.

Het lucht op, doet me ontspannen en brengt me weer in balans.


Inspiratie

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?
Esther Perel, een relatietherapeute. Zij bespreekt zaken die niet voor de hand liggen en maakt daardoor onderwerpen zoals sex en sexualiteit, overspel, afhankelijkheid en kwetsbaarheid toegankelijk.

2) Jouw favoriete boek en waarom?
Ik lees graag en veel. Dus vandaar dat ik met twee favorieten kom:

Jonathan Livingstone Seagull van JS. Bach, een ouwetje al. Bekend uit de jaren ’70, maar nog steeds heel motiverend, en voor mij inspirerend: leren je passie te durven volgen en je unieke kracht durven ontwikkelen. Jonathan is een zeemeeuw die vooral vliegt om het vliegen te verbeteren. Soms verbrand hij zijn veren, en gaat dan opnieuw omhoog om te leren hoe hij dit beter kan zonder zijn veren te verbranden.

Ik en Gij van Martin Buber: respectvol omgaan met de ander zoals jij zou willen dat er met jou wordt omgegaan.

3) Wat is jouw superkracht?
Dat vind ik een leuke vraag. Wat is mijn superkracht.

HOOP: een mens heeft een gigantisch creërend vermogen en als dat aangesproken kan worden vind je altijd het licht aan het eind van een tunnel. En ook, mensen zijn van nature enorm sociaal, aarzel niet om hulp te vragen als je het moeilijk hebt. Er zijn altijd mensen op je pad die je weer een handje verder helpen en soms uit onverwachte hoek, blijf daarvoor openstaan.

Relatietherapie Maastricht - Monique Rosier


Heb je een vraag aan Monique of wil je een afspraak met haar maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op haar website uit.

contactMeer relatietips, verhalen en interviews >>