Relatietherapie Meppel – Pauline Hofstra

Relatietherapie Meppel - Pauline Hofstra

Interview met Relatietherapie Meppel – Pauline Hofstra


1) Waar zit je praktijk?
Mijn praktijk is gekoppeld aan ons huis in De Wijk, een dorp in het Reestdal tussen Meppel en Hoogeveen, op slechts 3 minuten afstand van de A28.

Relatietherapie Meppel
De Vos van Steenwijkstraat 62
7957 BH De Wijk

2) Waarom ben je therapeut geworden?
Ik wil mensen die vastlopen weer helpen in beweging te komen. Leven is bewegen is ontwikkelen. Mensen zijn sociale wezens. We ontwikkelen ons in relatie met andere mensen. Dit lijkt een open deur maar één van de gevolgen is dat we anderen nodig hebben om onszelf beter te leren kennen. ‘Het denken dat het probleem veroorzaakt, kan niet het denken zijn dat de oplossing aandraagt’ zei Einstein vroeger al. Ieder mens heeft een persoonlijke ‘privé logica’ en zonder dat we het doorhebben, redeneren we naar onszelf toe en lukt het niet buiten de kaders van ons eigen denken te treden. In de samenwerking met anderen zijn we daartoe beter in staat en kunnen we onze blik verruimen.

Ik vind het enorm inspirerend en uitdagend nieuwe mensen te ontmoeten, met hen samen te werken in het verhelderen van hun levens- en bewegingsstijl en hen te helpen het stuur van hun leven zelf bewust ter hand te nemen. De afgelopen jaren heb ik op deze manier heel wat moedige mensen leren kennen.

3) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
Samen te werken met mensen op gelijkwaardige basis, mijn kennis en vaardigheden inzetten en samen op onderzoek uitgaan. Het zien optrekken van de mist bij mensen die hier komen, zodra ze beter begrijpen wat er speelt en daardoor ook nieuwe mogelijkheden voor de toekomst zien. De rust die ontstaat, zelfs wanneer het ingrijpende keuzes betreft. Ik ben enorm blij als ik iemand heb kunnen helpen, op wat voor manier dan ook, die daardoor in staat is de draad weer op te pakken en moed ontwikkelt te doen wat nodig en helpend is.


Relatieproblemen

Kijk voor een overzicht van relatieproblemen op mijn profiel op relatietherapeuten.net


Jouw leven

1) Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
In mijn leven heb ik op veel verschillende plekken gewoond en veel verschillende dingen gedaan, in heel Nederland maar ook een tijdje in de Verenigde Staten. Het heeft er toe geleid dat ik met veel verschillende mensen in aanraking ben gekomen en me goed in mensen heb leren verplaatsen. Ieder jaar maak ik bovendien deel uit van de internationale Summerschool Icassi (www.icassi.net) en daar woon en werk ik twee weken intensief samen met mensen uit zo’n 26 verschillende landen. Het doet me ongelooflijk goed te leren van en met elkaar en samen veel plezier te hebben. Trouwens, het staat iedereen vrij deel te nemen aan de Summerschool, dus bij deze ben je van harte uitgenodigd!

2) Heb je een partner en/of gezin?
Ja, ik ben getrouwd en ben moeder van een dochter en een zoon die allebei studeren.

3) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd maak ik lange wandelingen met onze honden, beoefen ik Tai Chi, ontmoet ik mensen uit alle windrichtingen onder het genot van een hapje en een drankje, zing, dans en lach ik graag. Dat laatste met familie, vrienden en vriendinnen, collega’s, buren, thuis of in het theater. Oh ja, ik kijk ook graag naar mooie, hartverwarmende, inspirerende of ontroerende films en documentaires.

4) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?
Ik zou schrijfster willen zijn maar ook wel rechercheur. Op onderzoek uitgaan, een puzzle oplossen, verbanden leggen, trekt me wel! En dan schrijven over wat ik ontdekt heb.

5) Waar word je blij van?
Ik word blij van ochtenddauw in de lente, zoemende bijen in de zomer, gakkende ganzen in de winter, vorst aan de grond, rijp op het gras, een prachtige sterrenhemel, een artikel over een mooi, nieuw initiatief, onverwacht bezoek, appeltaart met slagroom, zelfgebakken brood, wandelen langs het strand, een mooi gedicht, samen zingen, samen lachen, het weerzien van een verre vriendin of vriend, ontspannen samenzijn en samenwerken.

6) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?
In de toekomst werk ik nog steeds met individuele cliënten en met (echt)paren en begeleid ik groepen mensen die bewuster willen leven en begrijpen dat leren en je ontwikkelen in de samenwerking met anderen sneller gaat dan in je eentje.

7) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?
Ja zeker. Wat me destijds het meest heeft geholpen toen ik vrij jong overspannen raakte, was een luisterend oor en erkenning voor mijn gevoelens. Ook nu raadpleeg ik regelmatig een collega wanneer ik in mijn persoonlijke of professionele leven vastloop. De vragen die me dan gesteld worden, de feedback en adviezen die ik krijg, helpen me mijn blik te verruimen zodat ik beter weet wat ik wil en wat me te doen staat.


Inspiratie

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?
Iedereen die moedig leeft, zich niet laat leiden door angst maar doet wat nodig is en daardoor iedere avond zichzelf in de spiegel in de ogen durft kijken.

2) Jouw favoriete boek en waarom?

  • Oranges are not the only fruit, door Jeanette Winterson, over kracht en moed en jezelf niet verloochenen ook al ervaar je pijn en afwijzing.
  • The woman who walked into doors, geschreven door Roddy Doyle, je ziet haar, hoort haar, voelt wat zij voelt.
  • Postcards, geschreven door Annie Proulx, prachtige sfeerbeelden, natuur en mens zijn 1.
  • The Secret Life of Bees, geschreven door Sue Monk Kidd, over onrecht, liefde, verlies, moed en de realiteit onder ogen leren zien.

3) Jouw favoriete film en waarom?
“Spring, summer, fall, winter…en spring again” over menselijke groei en ontwikkeling!
“Departures” over menselijkheid, waardigheid, respectvol handelen, gemis, liefde en verlossing.

4) Jouw favoriete spreuk / quote.
Alles wat je aandacht geeft groeit. Wat geef jij aandacht?
Pas wanneer je luistert om te begrijpen, in plaats van om te reageren, ontstaat er echt contact.

5) Wat is jouw missie?
Meewerken aan een wereld waarin mensen respectvol omgaan met elkaar. Een wereld helpen creëren waarin mensen zich welkom en waardevol voelen en nodig weten. Uiteindelijk streef ik naar een wereld waarin WIJ betekent: WIJ zonder ZIJ, met andere woorden: inclusief, iedereen hoort erbij en is van waarde. Je hoeft niet perfect te zijn maar je bent wel altijd goed genoeg om mee te doen.

6) Wat zijn jouw boekentips?

  • Mensenkennis, geschreven door Alfred Adler
  • Therapie als Geschenk, geschreven door Irvin D. Yalom
  • The Wisdom of Insecurity, geschreven door Alan W. Watts

7) Wat is jouw superkracht?
Helaas, geen superkrachten alleen maar gewone vaardigheden die ik graag inzet.

Relatietherapie Meppel - Pauline Hofstra


Heb je een vraag aan Pauline of wil je een afspraak met haar maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op haar website uit.

contactMeer relatietips, verhalen en interviews >>