Relatietherapie Rotterdam – Mark Hoos

Relatietherapie Rotterdam - Mark Hoos

Interview met Relatietherapie Rotterdam – Mark Hoos


1) Waar zit je praktijk?
Mijn praktijk is in Rotterdam Zuid, niet zo ver van het Feyenoord stadion.

Psycholoog Rotterdam
Berkendaal 175
3075 XD Rotterdam

2) Waarom ben je therapeut geworden?
Dat was een latere ontwikkeling, in het therapeutschap komen een aantal sporen bij elkaar die duidelijk een lijn vormen in m’n leven: communicatie, interesse in de mens, fascinatie, mysterie. Ik vind mezelf wel een wijze man geworden, ik kan veel verschillende mogelijkheden bedenken om een probleem te benaderen.

3) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
Als ik mensen echt zie opknappen en hun plezier in het leven terugvinden.

4) Wat is je meest opmerkelijke ervaring als therapeut?
Een ervaring met een cliënt bij wie ik werkelijk twijfelde of ik hem ‘aandurfde’. Problemen met drugs en drank, gedachten aan zelfdoding.

Daaronder ontdekten we samen allemaal diepe verlangens naar liefde, genieten van het leven, kinderen krijgen. Ik heb nog nooit iemand zo snel zijn leven zien veranderen, weer voor zichzelf gaan zorgen en echt gaan genieten van zijn leven! Mensen om hem heen zagen het echt met verwondering: ‘wat is met jou gebeurd?’


Relatieproblemen

Zie mijn profiel op relatietherapeuten.net


Jouw leven

1) Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
Ik ben een opera-aria van Handel aan het instuderen die gaat over ontzetting, machteloosheid, wanhoop. Het wonder: al deze ‘negatieve’ emoties worden opgetild naar een vorm van schoonheid, die ik heerlijk vind om iedere keer opnieuw te ervaren,

2) Heb je een partner en/of gezin?
Ik heb nu geen partner, maar wel een heel aantrekkelijk hondje 🙂 Ik heb inmiddels zoveel inzicht in wat een relatie goed maakt, dat ik er alle vertrouwen in heb dat er weer een relatie gaat komen.

3) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?
Naast het zingen: pianospelen, met de hond wandelen, lezen, documentaires kijken op youtube, plezier hebben met vrienden, koken, luieren

4) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?
Iets in de muziek, zanger, harpist, pianist, dirigent. Verder leef ik erg met mijn neus: vroeger heb ik in Egypte gewoond en daar van alles leren ruiken: rozenolie, jasmijn, amber, muskus, wierook, mirre, sandelhout, heerlijk! Als een beroemde ‘neus’ in de parfumindustrie werken lijkt me fantastisch, een wereld van schoonheid, harmonie, mysterie, verleiding 🙂

5)Waar word je blij van?
Aangenaam gezelschap, lekker eten, boeiende gesprekken, lente, nieuwe plekken ontdekken op deze wereld, vrolijke herinneringen ophalen.

6) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?
Als een man die het steeds meer lukt om zijn leven vorm te geven: liefdevolle mensen om me heen, muziek maken, teksten, boeken schrijven, les geven weer ergens, liefst buiten de stad wonend, met dieren om me heen ook.

7) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?
Meerdere malen, voor een deel natuurlijk ook de leertherapie in mijn opleiding. Wisselende ervaringen, meer dan 30 jaar geleden bij een psychiater die heel goed zag wie ik was, die heeft dingen gezegd die me altijd bijgebleven zijn. Het lukte hem alleen niet zo om verandering te bewerkstelligen in waar ik voor kwam. Wat minder goede ervaringen met therapeuten die precies dachten te weten wat goed voor mij was, maar te weinig oog hadden voor wie ik was en wat ik wilde. Ik heb daar zelf lering uitgetrokken, ik vind mezelf echt cliëntgericht.


Inspiratie

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?
Esther Hicks, ‘inspirational speaker’ Ik heb veel van die vrouw geleerd!
Tal van zangeressen, op dit moment luister ik naar Margaret Price, wow !!!

2) Jouw favoriete boek en waarom?
Lastig … ik kies het laatste boek dat ik las en waar ik echt van onder de indruk was: Isabel Allende, Het huis het de geesten. Fantastisch, het leven zelf in zijn ruige en tedere kanten, boeiende karakters, prachtig tijdsbeeld. Ik was echt in een andere wereld.

3) Jouw favoriete film en waarom?
Ik kies een tv-serie: BBC Planet Earth. Adembenemend, de schoonheid van de natuur, de diversiteit aan levensvormen, de enorme vindingrijkheid en samenwerking van ‘het leven’.

4) Jouw favoriete spreuk / quote.
Ik kan niet kiezen, geef er daarom twee:
Follow your bliss: ga je geluk achterna, van Joseph Campbell.
Life is supposed to be good for you: het leven is bedoeld om goed te voelen, van Esther Hicks.

5) Wat is jouw missie?
Genieten van het leven, en mensen daarin laten delen. Kennis en ervaring delen. Humor delen 🙂

6) Wat zijn jouw boekentips?
Als relatieboek: Sue Johnson, Houd me vast.

Voor wie makkelijk Engels leest:
Alan H. Cohen, Why your life sucks. Fantastisch boekje en geestig ook.

7) Wat is jouw superkracht?
Weten wie ik ben 🙂 Onderdeel van een groots avontuur: het menselijk bewustzijn. En dat binnen een groter geheel: het universum.

Relatietherapie Rotterdam - Mark Hoos


Heb je een vraag aan Mark of wil je een afspraak met hem maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op zijn website uit.

contactMeer relatietips, verhalen en interviews >>