Relatietherapie Tilburg – Nicolette Beemster

Relatietherapie Tilburg - Nicolette Beemster

Interview met Relatietherapie Tilburg – Nicolette Beemster


1) Waar zit je praktijk?
Mijn praktijk zit in de Hasseltstraat in Tilburg.

Relatietherapie Tilburg
Hasseltstraat 293
5041 MA Tilburg

2) Wat vind je het fijnste aan het geven van relatietherapie?
Fijn vind ik het, als mensen elkaar beter begrijpen, beter met hun eigen emoties kunnen omgaan, meer inzicht hebben in zichzelf en de ander en daardoor prettiger met elkaar kunnen leren omgaan. De dynamiek tussen 2 “partijen” en daarmee mijn neutrale rol met respect voor beide invullen, vind ik waardevol.

3) Waarom ben je therapeut geworden?
Graag wil ik mensen begrijpen en helpen. Ook wil ik ze zichzelf leren begrijpen. Ik wil graag weten hoe het komt dat mensen doen, wat ze doen. Wat zijn de beweegredenen van bepaalde acties. Hoe komt het bijvoorbeeld dat de een zo zorgzaam is en de ander juist niet. Hoe kunnen ze zichzelf helpen en hun eigen situatie fijner maken? Dat wil ik ze graag meegeven.

4) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
Te zorgen dat mensen zichzelf beter begrijpen, en als ze zich lekkerder in hun vel voelen, en als zij aan het einde van het traject gelukkiger zijn. Als mensen lachend de deur uit gaan, heb ik voor die sessie mijn doel bereikt. Fijn vind ik het ook als mensen kunnen aangeven dat hun doelen zijn bereikt. Daarom stellen we samen bij de intake altijd persoonlijke doelen vast. Zo kunnen we doelgericht aan de slag met datgene waar ze voor komen.


Relatieproblemen

Wat is in jouw praktijk de Top 5 van meest voorkomende relatieproblemen? En hoe ga jij daarmee om?

1. Communicatieprobleem
Het begint bij het erkennen dat er een probleem is met de communicatie. Soms weten mensen dat niet van elkaar of weten niet dat veel problemen naar de communicatie te herleiden zijn. Als er het besef is, bespreken we de feedback regels en leren stellen hoe zij elkaar beter en effectiever feedback kunnen geven. Resultaat is dan dat mensen elkaar minder gaan verwijten, en dat zij elkaar beter gaan begrijpen en niet meer in de verdediging hoeven te schieten.

2. Verschil in hobby’s / het ervaren van leuke dingen doen
Een van de eerste dingen die de stellen als huiswerkopdracht krijgen is met specifieke subvragen de verwachtingen inventariseren. De verwachtingen van elkaar en van de relatietherapie. Belangrijk is om dat helder te hebben waardoor we doelgericht kunnen werken. Ook belangrijk is om te weten wat iemand verstaat onder “”leuke dingen doen””. vaak verwachten we van de ander, dat de ander dat wel door heeft of weet. Maar de vanzelfsprekendheid van de een, is niet die van de ander. Als het niet wordt uitgevraagd, blijven interesses onbesproken en kunnen mensen elkaar niet tegemoed komen. Dus resultaat is dat dat boven tafel komt, en dat daardoor meer gezamenlijke leuke activiteiten ondernomen kunnen worden, waardoor de verbinding kan groeien.

3. Verschil in behoefte op intiem vlak
Ook op intiem vlak bestaan verwachtingen. Vaak zitten mensen onderling niet op 1 lijn . Het beoogde resultaat is dat men weet van elkaar wie welke behoefte heeft, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De kunst is om ergens in het midden uit te komen. Betekent wel dat beide partijen vaak water bij de wijn moeten doen. Er wordt gewerkt met huiswerkopdrachten. Als ze daar beide voor open staan, is dat mooi. Als dat niet werkt, is het de vraag wie zijn/haar “zin”” krijgt en in welk ander opzicht er verder gekeken kan worden. Dus de een geeft bijvoorbeeld toe op het ene gebied. Betekent dat de ander toegeeft op het andere gebied. Als er op dit punt er echt niet uitkomen, is doorverwijzing naar een seksuoloog een oplossing.

4. Vertrouwen: bij vreemdgaan gebeurt het vaak dat er stiekem wordt gedaan en dan is het herstellen van vertrouwen erg moeilijk
Allereerst wordt gewerkt aan het geven van een beschrijving van “vertrouwen”. Voor de een zit het bijvoorbeeld in loyaliteit en vaak thuis zijn, voor de ander zit het in een telefoon open en bloot op tafel leggen zodat iedereen het kan zien en dat er transparantie is. Het is maatwerk. Hierover worden concrete afspraken gemaakt zodat men in de gelegenheid wordt gesteld zich hier aan te houden. Zo geef je in ieder geval aan dat je er aan wilt werken.

5. Voor elkaar denken / invullen voor elkaar zonder te checken of het klopt: dingen gaan dan een eigen leven leiden en dan kunnen mensen uit elkaar groeien
Als mensen voor elkaar gaan denken en gaan invullen, is de film al geregiseerd en kan iemand niet meer op zijn eigen manier reageren. Wat we kunnen aanpakken zijn delen uit de cognitieve therapie waardoor men anders gaat denken en daardoor voor de ander prettiger gaat reageren. Doel is hier ook weer een verbeterde relatie.


Jouw leven

1) Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
Aan dit interview gewerkt 😉

2) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?
Ik hou van wandelen, fietsen, strand, bos, bijkletsen met mensen tijdens bv een lunch, terrasje pakken. Ik kan enorm genieten als de zon schijnt, dan heb ik niet zoveel nodig, alleen een handdoek en een water in de buurt, bv zwembad, strand of meertje.

3) Waar word jij blij van?
Ik word van heel veel dingen blij, bijvoorbeeld:

– Ik word blij van blije mensen.
– Ik word blij als de sfeer goed is.
– Ik word blij als ik zondag s’ochtends vroeg wakker word, als bij wijze van, iedereen nog slaapt en dat het rustig is, en dat ik de hele dag nog voor me heb om van alles te doen.

– Ik word blij als de zon al schijnt als ik wakker word. Lekker vind ik het dan om de gordijnen en ramen wagenwijd open te doen, de zon bij het ontwaken te voelen en de vogeltjes al te horen fluiten. Dat is voor mij blij wakker worden.

– Ik word blij als ik kan afvinken in mijn things to do lijstjes: dat geeft een heel voldaan gevoel (en ik heb best veel things to do lijstjes haha, dat geeft overzicht).
– Ik word blij als dingen lukken zoals ik ze voor ogen had.
– Ik word blij als ik mensen blij kan maken.

– ik word blij van lekker eten met fijne mensen.
– Ik word blij als ik bij tegenslag bedenk wat ik allemaal wel heb.
– Ik word blij als ik duidelijkheid heb en weet waar ik aan toe ben.
– Ik word blij als ik bij een meer of zee of water in de buurt ben, met veel groene natuur, rust en zon.

4) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?
Ik zie mezelf ditzelfde werk nog doen, met daarbij ook ruimte voor mezelf.


Inspiratie

1) Wie vind je inspirerend?
In principe vind ik heel veel mensen inspirerend. Heel veel mensen hebben kwaliteiten, alleen niet iedereen ziet het (van zichzelf). Belangrijk is om naar half glas vol te kijken, naar wat iemand wel in huis heeft. ik vind het prettig als mensen dat kunnen of willen leren ontdekken bij zichzelf.

2) Jouw favoriete boek
De moeder van David S. omdat het zo schrijnend inzichtelijk weergeeft wat drugsgebruik door een kind voor effect kan hebben op het leven van hem/haar zelf en dat van de omgeving.

3) Jouw favoriete film en waarom?
Grease of Top Gun, feelgood films, lekker zwijmelen in de verliefdheidstijd van vroeger.

4) Jouw favoriete spreuk / quote.
– “Draai je gezicht naar de zon en de schaduw zal achter je vallen”
– “Ondanks alle ellende in je leven, raap je zelf bij elkaar en zorg dat je van iets geniet, wat dan ook”
– “Verwacht niks, dan is alles wat er wel komt… welkom”

5) Wat is jouw missie?
Mensen een beetje laten meekrijgen van wat er hierboven bij mijn favoriete spreuken staat. En werken aan de doelstellingen van de clienten. Als die doelstellingen gehaald zijn, heb ik mijn missie voltooid.

6) Wat is jouw relatietip van de week?
Kom liever te vroeg in relatietherapie dan te laat! Mijn ervaring is, dat mensen soms (te) lang wachten, zodat er al van alles aan nare dingen gebeurd kan zijn, waardoor het moeilijker is om te herstellen. Fijn is het als men er op tijd bij is en daardoor constructief aan de relatie kan werken.

Relatietherapie Tilburg - Nicolette Beemster


Heb je een vraag aan Nicolette of wil je een afspraak met haar maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op haar website uit.

Contact met Nicolette BeemsterMeer relatietips, verhalen en interviews >>