Relatietherapie Zutphen – Guido Smeding

Relatietherapie  Zutphen - Guido Smeding

Interview met Relatietherapie Zutphen – Guido Smeding


1) Waar zit je praktijk?
Ik heb 2 praktijkadressen. Mijn ‘praktijk aan huis’ is te vinden in de Moesmate 18 te Zutphen.

Relatietherapie Zutphen
de Moesmate 18
7206 AC Zutphen

Daarnaast werk ik in een samenwerkingsverband met huisartsen in Therapeuticum de Rozenhof, Paulus Potterstraat 12C te Zutphen.

2) Waarom ben je therapeut geworden?
Ik denk dat alle therapeuten en hulpverleners voor een deel in hun vak zijn beland door hun eigen levensvragen. Dat geldt zeker ook voor mij. Door eigen bittere ervaringen, verwarringen en moeilijkheden wilde ik ‘weten hoe het zat’.

De familie waar ik uit kom is verder ook erg sociaal en hulpvaardig. Door deze combinatie van ervaringen en eigenschappen raakte ik geboeid door ‘de ander helpen’. Ik ben al op jonge leeftijd begonnen om me te verdiepen, te scholen. Uiteindelijk is hulpverlening helemaal mijn vak geworden.

3) Wat vind je het fijnste aan je vak als therapeut?
Het is geweldig om te zien gebeuren dat een cliënt zijn eigen vraagstuk gaat begrijpen. Soms gebeurt dit heel plots, voor mij onverwacht. Mooi is wanneer het voor de cliënt niet alleen maar een idee is, maar ook echt gevoeld wordt. Ik geniet er enorm van als het lukt om samen naar het moment toe te werken dat de cliënt het weer zelf aan kan.

4) Wat is je meest opmerkelijke ervaring als therapeut?
Ik werkte verschillende keren met hoogbegaafde cliënten. Daar zit dan een enorm tempo in, terwijl het ook opeens muurvast kan komen te zitten. Vooral wanneer zo’n cliënt zich gefrustreerd en niet begrepen voelt. Dan komt de menselijke kant naar voren die álle mensen hebben, helemaal los van slim of niet slim zijn. Je merkt dan pas echt hoe belangrijk het is dat er tenminste één of een paar mensen zijn die jou begrijpen.


Relatieproblemen

Kijk voor een overzicht van relatieproblemen op mijn profiel op relatietherapeuten.net


Jouw leven

1) Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
In gesprek met een cliënte vertelde ze mij dat het haar nu door onze samenwerking, na jaren zoeken eindelijk lukte om grip te krijgen op een neiging die haar enorm gehinderd heeft. Er viel een last van haar af en ze voelde weer energie en inspiratie. We hebben toen samen stappen bedacht die haar leven verder ‘op de rails zouden zetten’. Dat was enorm leuk!

2) Heb je een partner en/of gezin?
Ik heb een heel fijne partner, die in het onderwijs met mensen werkt. We wisselen heel vaak uit over onze ervaringen. Daarnaast hebben we allebei 3 volwassen kinderen, samen dus 6. Allen jonge mensen van deze tijd met eigen vragen. Heel kostbaar.

3) Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in je vrije tijd?
Ik maak graag muziek, dat ontspant me en geeft veel voldoening. Daarnaast houd ik van in de natuur zijn, van ‘cultuur proeven’, naar concerten gaan en fietstochten maken.

4) Wat voor ander beroep zou jij graag willen doen, als je geen therapeut was geworden?
Lange tijd heb ik in de beeldende kunst gewerkt. Ik maakte schilderstukken naast het bezig zijn met therapie en psychologie. Kunst is dus heel belangrijk voor me. Maar schrijven over psychologie is daarnaast steeds belangrijker geworden. Ik denk dat ik ook schrijver had kunnen worden.

5)Waar word je blij van?
Als het lukt om een medemens echt te ontmoeten.

6) Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? En over 10 jaar?
Ik vermoed dat ik in therapie en psychologie over 5 jaar ongeveer hetzelfde doe als nu, maar misschien nog iets meer bezig ben met het schrijven en vertellen over de inhoudelijke kant van mijn vak. Dit doe ik in publicaties, met lezingen en nu ook in de vorm van een boek. 10 jaar verder kijken vind ik voor nu heel ver, omdat ik met dit werk al heel sterk ‘op mijn lijn zit’.

7) Ben je zelf ook wel eens in therapie geweest / heb je wel eens coaching gehad. Hoe was dat?
Ik maakte veel mee in mijn leven en zocht verschillende keren steun en klankbord bij anderen. Mijn Gestalt therapie opleiding vereiste bovendien dat je zelf ook therapie had ondergaan. Bovendien was je het 1e scholingsjaar steeds zelf cliënt. Dat heeft me enorm veel gegeven, omdat ik ‘aan den lijve’ ervoer hoe een therapeutisch proces voelt. Ik merkte aan mijzelf wat wel werkt en wat niet. Ik ontdekte ook hoe belangrijk het is dat je vertrouwen voelt bij degene die jou helpt.


Inspiratie

1) Wie bewonder je? Wie vind je inspirerend?
Ik ervaar de Amerikaanse psycholoog en filosoof Raymond Moody als een heel inspirerend iemand. Hij deed parapsychologisch werk door onderzoek van Bijna Dood Ervaringen. Ik bewonder de combinatie van zijn nuchterheid, enorme openheid en warme medemenselijkheid. Zijn werk verruimt de kijk op ‘het leven’.

2) Jouw favoriete boek en waarom?
Het mini boekje ‘Petit Prince’ ofwel ‘de Kleine Prins’ van Antoine Saint-Exupéry is ogenschijnlijk een kinderboek. Maar eigenlijk is het een soort verborgen kennis over de geheimen van ons mens-zijn. De warmte en de menselijke toon erin spreken me enorm aan.

3) Jouw favoriete film en waarom?
‘As it is in Heaven’ is mijn favoriete film. In de hoofdrol is een man die ‘gewoon door hoe hij is’, in de mensen om hem heen van alles aanraakt. De mensen komen als vanzelf innerlijk in beweging. Ieder voor zichzelf ontdekt vervolgens wat echt belangrijk is om ‘gewoon mens te zijn’. Verstarde patronen en vooroordelen lossen op en vormen zich om tot warme menselijke verhoudingen.

4) Jouw favoriete spreuk / quote.
Ga met je medemens om zoals je wilt dat de ander met jou om gaat.

5) Wat is jouw missie?
Voor mij is het ‘wakker roepen’ van medemenselijkheid het allerbelangrijkste wat ik doe. Ik denk dat een groot levensgeheim is, dat we pas echt ‘onszelf kunnen zijn’ wanneer we ten diepste voelen dat we in ons mens-zijn allemaal gelijk zijn.

De basis behoeften aan o.a. contact, warmte/liefde, veiligheid, serieus genomen en begrepen worden, zijn voor álle mensen gelijk. Hoe meer we ons dit realiseren, hoe meer open we naar elkaar, maar ook naar onszelf kunnen zijn.

6) Wat zijn jouw boekentips?
‘De Angst de Baas’ en ‘De Pijn de Baas’ zijn boeken van psycholoog Frits Winter. Door hoe deze boeken zijn opgebouwd, geven ze heel bruikbare handvatten voor tal van menselijke problemen. Bovendien is de toon van de boeken heel sympathiek.

7) Wat is jouw superkracht?
Mijn grote kracht is dat ik ‘gewoon’ kan zijn. Ik ben er goed in om op zo’n manier naast mijn cliënt te staan dat ‘de expert in de ander’ wakker kan worden. Door ‘de juiste’ vragen te stellen komt de cliënt meestal met precies die antwoorden die hem/haar gaan helpen. Als helper heb ik dan de functie van klankbord en een heel heldere spiegel, waarin de cliënt zichzelf behoorlijk zuiver kan waarnemen.

Relatietherapie  Zutphen - Guido Smeding


Heb je een vraag aan Guido of wil je een afspraak met hem maken?
Druk dan op de button “Neem contact op” en je komt op haar website uit.

contactMeer relatietips, verhalen en interviews >>